Staatsbedrijven leveren Nederland bijna 1 miljard aan dividend op

De Nederlandse Staat heeft vorig jaar bijna 1 miljard euro aan dividend ontvangen uit staatsdeelnemingen, zoals TenneT en NS.

De opbrengsten liggen 9 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit een jaarverslag dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

TenneT en Schiphol sprongen er in positieve zin uit, volgens het jaarverslag. De netbeheerder scoorde ondanks een grote stroomstoring hoog op betrouwbaarheid en de luchthaven liet een sterke groei zien.

Vier ondernemingen zijn samen goed voor 35 procent van de dividendontvangsten. Daarvan is Gasunie de belangrijkste, gevolgd door TenneT, Schiphol en UCN. Het aandeel van TenneT en Schiphol daarin is de laatste jaren gegroeid. 

Terwijl de dividendopbrengst van Gasunie vorig jaar met 8 procent daalde, namen die van TenneT en Schiphol toe met respectievelijk twee derde en een derde. 

Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt zorgde voor een tegenvaller. De Munt heeft over 2014 en 2015 een "aanzienlijk verlies" geleden als gevolg van problemen met de afhandeling van een grote order voor de centrale bank van Chili. De Staat heeft besloten de onderneming in de etalage te zetten.

Verder kwamen er bij NS onregelmatigheden aan het licht bij een aanbesteding in Limburg. Ook kreeg het vervoersbedrijf te maken met een parlementaire enquête over de hogesnelheidstrein Fyra. In financieel opzicht bracht NS het er wel goed vanaf, met een nettowinst van 118 milljoen euro. 

Maatschappelijke functie

Staatsbedrijven zijn belangrijk voor de overheid vanwege hun maatschappelijke functie. Hoewel de Staat aandeelhouder is, bemoeit de overheid zich niet met het dagelijks bestuur. Het gaat om meer dan dertig ondernemingen die de Staat geheel of gedeeltelijk in handen heeft.

Bij de meeste staatsdeelnemingen heeft de Staat een meerderheid van de aandelen in bezit. Van elf bedrijven zijn de aandelen volledig in handen van de Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie