DEN HAAG - De Koninklijke/Shell Groep wordt één wereldwijd opererend bedrijf, geleid door één bestuur met tien commissarissen en vijf bestuurders. De dagelijkse leiding van de nieuwe Nederlands/Britse oliemaatschappij Royal Dutch Shell komt in handen van huidig topman Jeroen van der Veer.

"Het is nu duidelijk wie de leiding heeft", zei Van der Veer donderdag bij de presentatie van de kwartaalresultaten. Hij wordt de eerste topman van Royal Dutch Shell, het concern dat ontstaat na samenvoeging van de Nederlandse en Britse tak van de op twee na grootste oliemaatschappij ter wereld. Royal Dutch Shell wordt een Britse onderneming, maar met het hoofdkantoor in Den Haag en belastingstatus in Nederland.

Structuur

Met de samenvoeging van de twee moedermaatschappijen komt een einde aan de duale bestuursstructuur, die dateert uit 1907. Dat was het jaar waarin de Koninklijke Nederlandse Petroleummaatschappij en de Shell Transport & Trading Company bij elkaar kwamen.

Nadat Shell begin dit jaar de bewezen olie- en gasvoorraden met 20 procent (3,9 miljard vaten) had afgewaardeerd, barstte de kritiek op de ingewikkelde duale bestuurstructuur los. De affaire kostte topman sir Philip Watts de kop. Van der Veer volgde hem op.

De groep wordt nu nog bestuurd door een Britse en een Nederlandse directie die samen een groepsdirectie vormen. Daarboven zijn er twee raden van commissarissen die gezamenlijk de overkoepelende raad van commissarissen uitmaken.

Ingewikkelder

"De oude structuur werd steeds ingewikkelder en moeilijker om mee te werken", aldus Lord Oxburgh, topman bij de Britse tak Shell Transport & Trading. De problemen rond de bewezen reserves vormden volgens hem het "laatste zetje" om te kiezen voor de nieuwe bestuursvorm.

Van der Veer zegt dat hij in zijn nieuwe positie als absolute topman in staat zal zijn "beslissingen te forceren met de nodige urgentie". De nieuwe structuur levert in zijn ogen meer transparantie op.

Het bestuur van de onderneming komt in handen van één orgaan met daarin directeuren en commissarissen. De president-commissaris van Koninklijke Olie Aad Jacobs wordt voorzitter van dit orgaan.

De aandeelhouders van Koninklijke/Shell Groep krijgen 60 procent van het nieuwe bedrijf aangeboden. De overige 40 procent gaat naar de aandeelhouders van de Shell Transport and Trading Company. Die verdeling weerspiegelt de huidige eigendomsverhoudingen. De oliemaatschappij krijgt een notering aan de effectenbeurzen in Londen, Amsterdam en New York.

Vaten

De Koninklijke/Shell Groep moet mogelijk nog eens 900 miljoen vaten olie aan reserves afwaarderen. Dat zou de vijfde verlaging op rij zijn. Volgens demultinational valt daarover begin volgend jaar een definitief besluit.

De oliemaatschappij behaalde in het derde kwartaal een recordwinst. De nettowinst steeg met 120 procent tot 5,4 miljard dollar (4,2 miljard euro). Op basis van geschatte actuele kosten steeg de winst met 70 procent tot 4,4 miljard dollar (3,4 miljard euro).

Omzet

De omzet van de onderneming kwam uit op 89,4 miljard dollar (69,7 miljard euro). Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het goede resultaat is vooral te danken aan de hoge olieprijs.

Op de effectenbeurs in Amsterdam steeg de koers van Koninklijke Olie donderdag in de ochtendhandel met 3,8 procent.