Bestuursvoorzitter Wells Fargo levert bonus in

Topman John Stumpf van de Amerikaanse bank Wells Fargo levert meer dan 41 miljoen dollar (37 miljoen euro) aan aandelenbonussen in. Aanleiding is een schandaal rond het aanmaken van duizenden spookrekeningen door medewerkers van de bank.

Wells Fargo kreeg eerder deze maand een boete van 185 miljoen dollar opgelegd. Om de ambitieuze productiedoelstellingen van de consumentendivisie te halen, hadden werknemers ruim twee miljoen rekeningen geopend zonder dat klanten daarvoor toestemming hadden gegeven.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten, waar het reilen en zeilen van banken net als in Europa sinds de kredietcrisis onder een vergrootglas ligt. Deze week moet Stumpf zich verantwoorden in het Amerikaanse parlement. Vorige week beleefde hij daar ook al een zware dag.

Veel politici in Washington vragen zich af of Stumpf wel geschikt is om een grote bank als Wells Fargo te leiden. Vooral zijn poging om de schuld in de fraudekwestie volledig in de schoenen van laagbetaalde bankmedewerkers te schuiven, heeft veel kwaad bloed gezet.

Behalve Stumpf gaat ook Carrie Tolstedt, de voormalige baas van de consumententak van Wells Fargo, diep door het stof. Zij is vervroegd vertrokken bij de bank en ziet af van 19 miljoen dollar aan prestatiebeloningen in aandelen. Eigenlijk zou Tolstedt eind dit jaar met pensioen gaan, na een dienstverband van 27 jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie