Alle 220 werknemers van de Belgische tak van de Nederlandse kledingwinkelketen MS Mode zijn dinsdag ontslagen.

De curatoren van de failliete keten onderhandelen nog met twee kandidaten over een mogelijke overname van de 46 winkels in België.

Volgens de curatoren is het de bedoeling op korte termijn de gesprekken over een eventuele hele of gedeeltelijke doorstart af te ronden. Half september zei het management dat het "niet uitgesloten" is dat de winkelketen ''in aangepaste vorm in België aanwezig blijft".

Toch werd het personeel ontslagen, ''omdat er nog geen concreet en aanvaardbaar bod is en het niet te verantwoorden was de mensen verder aan het lijntje te houden".

Roland Kahn

Een van de geïnteresseerde partijen is volgens de socialistische vakbond SETCa de voormalige eigenaar, de Nederlander Roland Kahn van Coolinvestment.

De vakbonden vrezen dat Kahn op deze manier langlopende sociale procedures wil omzeilen, zodat hij kan doorstarten met minder winkels en minder werknemers tegen minder royale arbeidsvoorwaarden.

Nederland

MS Mode in Nederland werd in augustus failliet verklaard maar kan een doorstart maken dankzij de overname door GA Europe en Coolinvestment. Ook de Spaanse en Luxemburgse delen en het inkoopkantoor in Azië worden daarbij overgenomen. Maar de Belgische activiteiten zijn geen onderdeel van die transactie.

In september werd bekend dat de Belgische tak van MS Mode faillissement heeft aangevraagd. De Nederlandse curator benadrukte eerder dat de Belgische activiteiten erg afhankelijk zijn van de Nederlandse organisatie. Zo worden de ontwerpen, de inkoop en de levering van voorraden door het Nederlandse bedrijf gedaan.