KLM hoeft zich niet te houden aan de pensioenafspraken die in 2007 zijn gemaakt met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald in het kort geding dat was aangespannen door de pilotenvakbond VNV. 

"Het voorlopig oordeel is dat het protocol op voorhand niet wordt aangemerkt als cao", aldus de rechtbank. 

KLM heeft het pensioenprotocol per 1 december 2016 opgezegd, nadat verschillende pogingen om tot nieuwe afspraken te komen, waren mislukt. Het gaat om afspraken over een gegarandeerde indexatie van de pensioenen van zijn piloten. De luchtvaartmaatschappij mag deze eenzijdig opzeggen. 

Bijstortverplichting

Tot nu toe stegen de pensioenen van de piloten mee met de inflatie. KLM had indien nodig een bijstortverplichting. Die afspraken zouden ertoe kunnen leiden dat KLM honderden miljoenen moet bijstorten in het pensioenfonds.

Dit zou volgens de onderneming de bedrijfsvoering en daarmee de toekomst van de werkgelegenheid in gevaar kunnen brengen. 

KLM laat in een reactie op zijn website weten dat het opzeggen van het protocol een uiterste maatregel was voor de onderneming. De luchtvaartmaatschappij heeft er vertrouwen in met VNV "tot een passende oplossing" te komen. 

Lange strijd

De VNV vindt de uitspraak "uitermate teleurstellend", maar stelt dat dit pas de eerste stap was in een "mogelijk lange juridische strijd". 

De vakbond beraadt zich op vervolgstappen. "Tevens zal ergens met KLM tot een vergelijk gekomen moeten worden in de nabije toekomst. Dat zal echter moeilijk worden in de ernstig bekoelde relatie waarbij afspraken geen afspraken meer blijken te zijn", aldus voorzitter Steven Verhagen.

De VNV vertegenwoordigt ongeveer 97 procent van de piloten die in dienst zijn van KLM.