Een groep NS-conducteurs heeft maandag meegedaan aan een publieksvriendelijke actie van FNV Spoor. Volgens de NS is de actie rustig verlopen.

De actievoerende conducteurs hebben maandag tot 15.00 uur geen kaarten gecontroleerd en folders uitgedeeld die reizigers konden invullen om hun steun te betuigen.

FNV Spoor voerde actie omdat de NS in twintig korte dubbeldekkers voortaan één conducteur in plaats van twee mee wil laten rijden. Hiermee komt de veiligheid van het personeel mogelijk in het geding, vreest de vakbond. 

"De situatie op de stations was eigenlijk zoals die op andere maandagen ook is. Mensen waren zich er wel van bewust dat ze gewoon moesten in- en uitchecken", zegt een woordvoerder van de NS. "Reizigers weten natuurlijk ook wel dat er poortjes staan op veel stations en wilden ook het risico niet lopen een conducteur tegen te komen die niet meedoet aan die actie."

Er waren wel wat incidenten met reizigers zonder een geldig vervoersbewijs. Zij hebben uitstel van betaling gekregen. Het is volgens de woordvoerder lastig te verifiëren of dit er meer waren dan op andere dagen. "Maar het algemene beeld is dat het gewoon een rustige dag is geweest zoals een andere maandag."

Zeer tevreden

Op 24 verschillende plekken in het land voerde volgens de vakbond de helft van de werkzame conducteurs actie. Precieze cijfers heeft de vakbond niet. Over de hele dag verdeeld en in heel Nederland werken zo'n twaalfhonderd conducteurs.

Andries van den Berg van FNV Spoor is naar eigen zeggen "zeer tevreden" over het verloop van de actie. De actievoerende conducteurs hebben "duizenden steunbetuigingen" verzameld. 

Volgens hem gaat het om postzakken vol ansichtkaarten waar reizigers hun naam en handtekening op hebben gezet. Deze kaarten worden deze of volgende week aan de NS overhandigd.

Gesprek

De NS heeft de betrokken vakbonden vorige week al uitgenodigd voor een gesprek. Van den Berg wil eerst weten wat de inzet van het gesprek is: "Kunnen we het ook echt ergens over hebben of wordt alles nog een keer opnieuw uitgelegd?"

De NS heeft tot nu toe nog geen reactie op de uitnodiging ontvangen. "Tuurlijk willen wij het nog een keer toelichten. En die uitnodiging staat", aldus de woordvoerder.