Vlaanderen trekt 100 miljoen extra uit voor wegen

Vlaanderen trekt 100 miljoen euro extra uit voor verbetering van het wegennet. Dat heeft de Vlaamse premier Geert Bourgeois (N-VA) maandag gezegd in de jaarlijkse regeringsverklaring.

Het extra geld komt er ondanks lager dan verwachte inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens, die in april werd ingevoerd. De heffing zou naar verwachting 500 miljoen euro opleveren, maar dat wordt nu geraamd op 420 miljoen euro.

Omdat van de opbrengst ongeveer 100 miljoen euro in wegen worden zou worden geïnvesteerd, wordt dat vanwege de lagere inkomsten nu ''bijgepast’’, lichtte begrotingsminister Bart Tommelein toe. Mogelijk zetten transportbedrijven om de heffing te omzeilen bestelwagens in in plaats van vrachtwagens, aldus de bewindsman.

Bourgeois kondigde ook investeringen aan in onder meer fietspaden, tramlijnen, welzijn, schoolgebouwen, onderzoek en hoger onderwijs.

De begroting voor volgend jaar is ondanks tegenvallers in evenwicht, aldus de premier, die terugblikte op ''twee jaar van moeizame besparingen". ''De motor slaat aan", zei hij over de economie. ''Nu is het tijd voor de turbo."

Diverse oppositiepartijen zetten overigens vraagtekens bij het voorgespiegelde begrotingsevenwicht. Volgens hen maakt de regering zich schuldig aan ''boekhoudkundig gegoochel''.

Lees meer over:
Tip de redactie