OnderhoudNL, de werkgeversorganisatie van schilders in Nederland, trekt het geplande kort geding van vanmiddag om een staking van schilders te voorkomen in.

Dat laat OnderhoudNL maandag weten. De werkgevers wilden maandag een landelijke staking van de FNV laten verbieden, maar aan de acties doet maar een "handjevol" mensen mee, zegt OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt tegen NU.nl.

"De staking heeft geen landelijk karakter zoals vrijdag is aangekondigd. We zien daarom te weinig grondslag om een kort geding in te zetten in een poging  de staking te verbieden", zegt Spruijt. Volgens de informatie van de werkgevers gaat het om zestien schilders in Utrecht, de Achterhoek en Zeeland die het werk neerleggen.

Hopeloze zaak

Volgens werknemers ligt er een andere reden aan ten grondslag. "OnderhoudNL ziet blijkbaar in dat dit kort geding een hopeloze zaak voor ze zou worden. Hiermee erkennen ze wat betreft FNV de rechtmatigheid van de staking", laat Dick Koerselman, actiecoördinator bij de FNV weten in een reactie.

Volgens de werknemersorganisatie staken op dit moment ruim tachtig schilders van twaalf bedrijven op negentien locaties.

De werknemers en werkgevers liggen met elkaar overhoop over de nieuwe cao voor de schilders. De FNV wil een loonsverhoging van 3 procent per jaar zonder dat dit ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden. Net als FNV stelt ook vakbond CNV de werkgevers een ultimatum om te komen tot een betere cao.

Volgens de werkgevers is hun eindbod twee keer afgewezen en hebben zij bovendien al een cao afgesloten met de kleinere vakbond LBV. Zij zijn niet van plan die afspraak weer open te breken.