NEW YORK - Op de effectenbeurs van New York hadden de stijgers donderdag de overhand. Gesteund door meevallende macro-economische cijfers klom de Dow-Jonesindex, de graadmeter van de beurshandel, 45,53 punten (0,44 procent) tot 10.289,21.

Ook de door technologie gedomineerde schermenbeurs Nasdaq kwam uit op winst, zij het dat die geringer bleef: 4,87 punten (0,28 procent) op 1730,43. Beleggers keken daar uit naar de computerfabrikant Dell, die nabeurs kwartaalcijfers publiceert.

Eerder deze week overheerste het optimisme over het economisch herstel nog volop. Maar donderdag gepresenteerde economische data vielen niet meer dan mee, aldus handelaren. De omzetcijfers van de huizenmarkt in de VS konden niet prikkelen.

De weekcijfers van de werkloosheid waren ook minder dan verwacht. Het kon een beurshandelaar nog niet verontrusten, al had hij op mooiere resultaten gerekend.

Technologie

Dell won in aanloop naar de kwartaalcijfers 0,5 procent. Na de gunstige cijfers van Cisco vorige week en Applied Materials dinsdag kijken beleggers uit naar een nieuwe indicatie over de technologiehoek. Ook Microsoft (plus 1,8 procent) en Intel (1,75) zagen de koers stijgen.

Op de valutamarkt steeg de euro tot 0,9114 dollar. In Amsterdam noteerde de Europese munteenheid nog 0,9090 dollar.