In de nasleep van het dieselschandaal bij Volkswagen komt voormalig directeur Martin Winterkorn steeds meer onder druk te staan. Uit interne documenten zou blijken dat hij al in juli 2015 op de hoogte was van het gesjoemel.

De Duitse tabloidkrant Bild am Sonntag schrijft dat Winterkorn uiterlijk 27 juli 2015 op de hoogte was van de illegale software in Volkswagen-dieselauto's. Zeven weken later maakten de Amerikaanse autoriteiten het schandaal publiek.

Bild am Sonntag heeft een document in handen waarin staat dat twee Volkswagen-medewerkers eind juli een "informeel gesprek" voerden met Amerikaanse autoriteiten.

Tijdens dat gesprek zouden ze de VS "slechts gedeeltelijk" hebben verteld over het gesjoemel met software waardoor de dieselauto's zuiniger leken en minder schadelijke stoffen zouden uitstoten tijdens emissietests.

Deze "procedure", zoals vermeld in het document, werd op 28 juli bevestigd door Winterkorn. Dat zou betekenen dat Winterkorn wist dat Volkswagen de Amerikaanse autoriteiten slechts de helft van de waarheid had verteld.

Geen commentaar

Winterkorn, die vorig jaar in september al opstapte als CEO van Volkswagen, wilde tegenover Bild geen commentaar geven. Tegen Jones Day, het Amerikaanse advocatenkantoor dat betrokken is bij de zaak, zei hij dat hij op dat moment niet wist dat het om criminele fraude ging. Anders zou hij naar eigen zeggen anders hebben gehandeld.

In juni werd bekend dat aanklagers een onderzoek zijn gestart tegen Winterkorn over zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal.