Het vrijhandelsverdrag waarover de EU onderhandelt met Canada moet de norm worden waarop ook een eventueel TTIP-verdrag met de Verenigde Staten zou kunnen worden gebaseerd, zegt minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen.

Tegen dagblad Trouw zegt de minister dat CETA "een nieuwe standaard kan worden". 

"Met CETA ligt een verdrag op tafel, voor iedereen in te zien. Het is belangrijk dat mensen zelf kijken wat er wel en niet in staat. Met TTIP zijn we nog lang niet zo ver. Op bepaalde punten hebben de Amerikanen onvoldoende concessies gedaan. Dat is geen opvatting, dat is een feit. "

Juist omdat CETA (een afkorting voor Comprehensive Economic and Trade Agreement) volgens de minister beter in elkaar steekt, "moet je zorgen dat we TTIP na deze pauze naar hetzelfde niveau tillen."

Op dit moment liggen de onderhandelingen over TTIP, het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS, stil omdat de partijen niet tot overeenstemming konden komen.  Ploumen: "Over een paar weken zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Conclusie: TTIP gaat er onder de regering-Obama niet komen."

Unaniem

Het op handen zijnde verdrag met Canada gaat er waarschijnlijk wél komen. Vrijdag zei Eurocommissaris Cecilia Malmström dat de 28 EU-ministers van Handel CETA unaniem steunen.

Tegen Trouw zegt minister Ploumen dat CETA op veel punten democratischer is dan TTIP. Tegenstanders echter beweren dat ook CETA minder zeggenschap en slechte wetgeving tot gevolg heeft. Volgens hen is het zestienhonderd pagina's tellende verdrag bovendien te ingewikkeld om zomaar even te lezen.