22 geitenhouderijen waren dit jaar te laat met het inenten van hun dieren tegen q-koorts. 

Na ingrijpen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven inmiddels hun dieren gevaccineerd, meldt tv-programma De Monitor op basis van informatie van de NVWA.

Het programma wijdt zondagavond een uitzending aan de zaak.

Sinds de q-koortsepidemie die tussen 2007 en 2009 heerste, zijn alle professionele melkgeiten- en melkschapenhouderijen verplicht hun dieren jaarlijks te vaccineren tegen de Coxiella-bacterie, de veroorzaker van q-koorts.

Ook bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, moeten hun dieren verplicht inenten. De vaccinatie verkleint de kans dat een dier besmet raakt. Is een dier toch besmet en wordt het alsnog gevaccineerd, dan scheidt het minder bacteriën uit.

Deadline

De deadline voor geitenhouderijen om hun dieren in te enten ligt op 1 augustus. Zijn de dieren daarna nog niet ingeënt, dan krijgen bedrijven een boete en hebben ze een week de tijd om alsnog de inenting te regelen.

Tien dagen na de deadline, op 10 augustus, hadden zeven bedrijven nog altijd niet aan de vaccinatieplicht voldaan. Deze bedrijven werden door de NVWA gedwongen hun dieren alsnog te laten vaccineren. De veehouder draait zelf op voor de kosten van de vaccinatie.