Twaalf transporteurs uit Ierland maken de stap naar de rechter omdat ze vinden dat ze te veel hebben betaald voor hun vrachtwagens.

Aan het Eindhovens Dagblad bevestigt een Iers advocatenkantoor namens de transporteurs op te treden. Wat precies de eis is van de transporteurs is nog onduidelijk.

DAF kreeg in juli een boete van 752 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege deelname in een vrachtwagenkartel waar ook Volvo/Renault, Daimler, Iveco, Scania en MAN onderdeel van waren.

In totaal moesten de fabrikanten een bedrag van 3 miljard euro betalen voor verboden prijsafspraken. Zo hebben de ondernemingen volgens Brussel afgesproken de kosten voor nieuwe uitstootnormen door te berekenen aan de klant. Transportbedrijven zouden zo een hogere prijs hebben betaald.

Verkoopprijs

Paccar, de Amerikaanse eigenaar van DAF, verklaarde toen al het niet eens te zijn met de conclusie van de Europese Commissie. "Wij menen dat het uitwisselen van fabrieksprijzen geen effect heeft gehad op de verkoopprijs van trucks, zoals die tussen onafhankelijke dealers en klanten wordt onderhandeld", meldde het bedrijf toen.

DAF kreeg de op een na hoogste boete van alle fabrikanten, hoewel het bedrag wel 97 miljoen lager was dan wat Paccar opzij had gelegd voor deze zaak.