Wout Dekker, scheidend president-commissaris bij Rabobank, verwacht niet dat de bank snel naar de beurs gaat.

"In ieder geval niet deze eeuw", zegt Dekker, die sinds 2013 president-commissaris was bij Rabo, in een interview met het Financieele Dagblad.

Hij zegt zich te baseren op gesprekken die hij rond zijn afscheid voerde. Een beursnotering zou niet passen bij de betrokkenheid van de leden.

Nadat de organisatiestructuur bij Rabobank op de schop ging en de lokale banken hun zelfstandigheid moesten opgeven, werd door sommige volgers van de bank de vraag gesteld of dit een opmaat was voor een echte beursgang.  

Kapitaal

Met een notering aan een aandelenbeurs zou Rabobank makkelijker kapitaal kunnen ophalen om te voldoen aan de hogere kapitaaleisen van toezichthouders. Nu ziet de bank zich gedwongen om verschillende onderdelen te verkopen. 

Volgens Dekker is de coöperatie nog steeds springlevend en hebben de leden ook nog een grote stem binnen de bank. Hij verwijst naar de besluitvorming rond de rentederivaten begin dit jaar.

Bij Rabobank duurde het enkele dagen langer om een beslissing te nemen in het dossier omdat de leden gehoord moesten worden.