Over enkele weken ligt er weer Nederlands kalfsvlees in de Amerikaanse schappen. Na een boycot van twintig jaar, is de export weer toegestaan.

De eerste containers met Nederlands kalfsvlees vertrokken vandaag uit de haven van Rotterdam, meldt de NOS vrijdag. Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken waren daarbij aanwezig.

De Nederlandse kalfsvleeshouders hebben hiermee een belangrijke afzetmarkt teruggewonnen. Volgens de kalfsvleesexporteurs is dat hard nodig. Nederland is met ruim 1,4 miljoen geslachte kalveren per jaar de grootste exporteur ter wereld. De omzet uit Zuid-Europese landen, een belangrijke afzetmarkt, viel door de economische crisis echter tegen.

Ook in Nederland loopt de kalfsvleesconsumptie licht terug. De sector verwacht in de VS en Canada voor zo’n 80 miljoen euro aan kalfsvlees te kunnen afzetten.

De boycot van Europees kalfsvlees gold sinds 1986, toen de Europese Unie de import van Amerikaans vlees verbood vanwege de groeihormonen die de dieren toegediend kregen. De Amerikanen beantwoordden die boycot met een ban op Europees kalfsvlees.

Sinds de BSE-crisis eind jaren negentig, werd export van al het Europese rundvlees naar Amerika verboden. Het kostte jaren om ieder land van de Europese Unie te laten bewijzen dat de gekkekoeienziekte was bestreden.