Vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid spannen een kort geding aan tegen de gemeente Delft, omdat zij vinden dat de gemeente "eenzijdig een slecht sociaal plan oplegt aan werknemers."

De gemeente Delft zou meer werkzaamheden uitbesteden aan commerciële partijen. Daarbij zouden de medewerkers, die hetzelfde werk blijven doen voor een nieuwe werkgever, echter benadeeld worden in hun arbeidsvoorwaarden, melden de bonden vrijdag.

De gemeente, vertegenwoordigd door wethouder Lennart Harpe, zou volgens FNV en CNV niet willen ingaan op herhaalde verzoeken om nieuwe afspraken te maken.

Afspraken

"In het arbeidsrecht is het zo geregeld dat mensen die hetzelfde werk blijven doen voor een andere werkgever niet benadeeld mogen worden", zeggen de bonden. Daarover zouden in de praktijk afspraken moeten worden gemaakt.

Omdat deze afspraken niet zijn gemaakt, zouden de werknemers van de gemeente "slechter af" zijn dan andere ambtenaren.

"Zij leveren tot honderden euro’s per maand in op loon en pensioenrechten en krijgen geen compensatie voor slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden", aldus de bonden.

Salarisgarantie

Het college van burgemeester en wethouders van Delft benadrukt in een reactie dat de medewerkers er niet honderden euro's op achteruitgaan. De gemeente geeft de medewerkers afhankelijk van hun leeftijd een salarisgarantie van vijf tot zeven jaar. Voor de groep vanaf 57 jaar geldt een garantie tot het pensioen.

"Wij hebben een fatsoenlijk bod neergelegd en stellen vast dat de vakorganisaties het overleg hierover hebben afgebroken", aldus het college.

De gemeente is bereid om afspraken op maat te maken voor mensen die na de vijf of zeven jaar te maken krijgen met een onevenredige terugval. "De bonden zijn niet ingegaan op onze uitnodiging om hierover te onderhandelen."