De Duitse supermarktketen Kaiser's Tengelmann krijgt twee weken de tijd om een ondergang te voorkomen.

Eigenaar Karl-Erivan Haub heeft het noodlijdende bedrijf tot 7 oktober gegeven om alsnog een redding te bewerkstelligen met zijn belangrijkste concurrenten en vakbond Verdi voor de ruim vierhonderd filialen en 15.000 banen.

Eerder liepen gesprekken tussen het bedrijf en zijn belangrijkste concurrenten over een mogelijke redding op niets uit, meldt de Duitse krant Handelsblatt vrijdag.

Tengelmann zit al langere tijd in zwaar weer. Het bedrijf besloot twee jaar geleden zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die overeenkomst werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd beperkt.

De Duitse overheid draaide dat besluit echter terug, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde dat supermarktbedrijf weer in het gelijk.

De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Dat gesprek verliep volgens de betrokkenen constructief, maar concrete vooruitgang of een datum voor verder overleg werden niet gemeld.

Banen

ReWe zet in op een verdeling van de filialen van Tengelmann onder verschillende Duitse supermarktbedrijven. Daarbij is het concern bereid de banen van alle werknemers die het overneemt te garanderen, zoals de Duitse regering heeft geëist.

Het bedrijf wees er nogmaals op dat de fusie van Edeka en Tengelmann een grote bedreiging zou zijn voor zijn eigen werknemers.

Voortzetting

De ondernemingsraad van Tengelmann blijft echter inzetten op de voortzetting van het bedrijf in zijn huidige vorm, terwijl de topman van Tengelmann juist heeft gedreigd de stekker uit het bedrijf te trekken als er niet snel een oplossing komt.

De historie van Kaiser's Tengelmann gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. In 1881 werd Kaiser's Kaffee Geschäft AG opgericht in Viersen, terwijl het eerste filiaal van Tengelmann in 1893 in Düsseldorf werd geopend. In 1971 werd Kaiser's overgenomen door het Tengelmann-concern.