De Brexit leidt hoogstwaarschijnlijk tot een kleinere rol voor Londen als financieel hart van Europa, zegt Euronext-directeur Stephane Boujnah donderdag.

In een interview met persbureau Bloomberg noemt Boujnah de verhoudingen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk na de beslissing van de Britse overheid om de Europese Unie te verlaten "onzeker".

De rol van Londen wordt al op de proef gesteld doordat internationale bedrijven hun eigen financiële activiteiten uitbreiden.

Franse en Duitse beleidsmakers richten hun pijlen op de Londense rol in de clearing van derivatencontracten die in euro's worden afgesloten. 

Bij clearing zorgt een centrale partij, een clearinghuis, ervoor dat grote transacties tussen andere partijen op een goede manier worden afgerond. 

'Doos van Pandora'

Volgens Boujnah heeft de Brexit een "doos van Pandora" geopend, en is het goed mogelijk dat Parijs het nieuwe centrum voor clearingoperaties wordt.

Ook Chinese investeerders zouden op de onzekerheid inspelen, zegt Boujnah, en al opties onderzoeken voor de juiste manier om toegang tot de Europese markt te verkrijgen.

Boujnah noemt het "zeer waarschijnlijk dat de verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de interne markt niet meer zo vast zullen zijn als ze waren".

Euronext is uitbater van de effectenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon.

Vertrek uit Europese Unie 

John Nelson, topman van de Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen, verklaarde donderdag dat de markt klaar is om een deel van de activiteiten te verhuizen naar andere Europese steden als het Verenigd Koninkrijk start met het vertrek uit de Europese Unie.

Lloyd's of Londen is de grootste gespecialiseerde verzekeringsmarkt ter wereld. Grote verzekeraars handelen met elkaar via deze markt.

Om toegang te houden tot de financiële markten in de Europese Unie, heeft Lloyd's of Londen de Europese paspoortrechten nodig. Als Lloyd's of Londen niet zou verhuizen, vreest het bedrijf voor een omzetverlies van 4 procent.

Bloomberg weet op basis van anonieme bronnen bij vier grote bedrijven te melden dat Frankrijk en Duitsland bovenaan de lijstjes staan met locaties om de clearingactiviteiten naar de verhuizen. De ondernemingen gaan ervan uit dat het straks niet meer mogelijk is om de activiteiten uit te voeren vanuit Londen.