De onthullingen over de Bahama's zijn een nieuw bewijs van de enorme schaal van mondiale belastingontwijking en -ontduiking.

Dat stelt Eurocommissaris Pierre Moscovici (Belastingen) in een reactie op de zogenoemde BahamaLeaks die een journalistiek onderzoeksconsortium woensdagavond onthulde.

Daaruit blijkt onder meer dat oud-Eurocommissaris Neelie Kroes ten onrechte een baan als bestuurder bij een vennootschap op de Bahama's verzweeg voor de Europese Commissie.

De documenten sterken de commissie in de overtuiging dat er meer transparantie moet komen rondom belastingen en belastingparadijzen, aldus Moscovici. Hij wijst erop dat de Bahama's hoog scoren op een Europese lijst van risicolanden met belastingsystemen die vragen oproepen.

De Franse commissaris roept de lidstaten opnieuw op ervoor te zorgen dat de Europese Unie volgend jaar een gemeenschappelijke zwarte lijst met belastingparadijzen heeft opgesteld. Sancties tegen landen die het spel niet volgens de regels spelen en een schuilplaats bieden voor onbelaste rijkdom horen daarbij, besluit Moscovici.