De Oosterbeekse scheepsinrichter Toine W. heeft een gevangenisstraf van 22 maanden opgelegd gekregen. De rechtbank acht hem schuldig aan belastingfraude.

De rechtbank in Arnhem sprak het vonnis donderdagochtend uit, meldt Het Financieele Dagblad (FD). Het Openbaar Ministerie (OM) had dertig maanden celstraf tegen de botenbouwer geëist. 

De straf valt lager uit dan de eis, omdat het bedrag waarmee W. de fiscus heeft benadeeld, lager wordt uitgerekend dan het bedrag dat het OM noemde. De rechtbank acht een bedrag van 800.000 euro bewezen, terwijl het OM aanvankelijk een bedrag van 3 miljoen noemde.

De rechtbank acht het bewezen dat W. op grote schaal met valse facturen privé-uitgaven als bedrijfskosten heeft opgevoerd. Hij heeft de bouw en inrichting van zijn villa vrijwel volledig als zakelijke onkosten van zijn bedrijf gerekend.

De advocaten van W. wezen erop dat hij een beroep op de inkeerregeling heeft gedaan en alsnog 3 miljoen euro aan de fiscus zal betalen. De rechtbank ging niet op die uitspraken in, omdat W. pas voor het eerst een beroep op de inkeerregeling deed nadat zijn fraude al aan het licht was gekomen.

W. is een internationaal bekende naam in de botenwereld. Hij wordt ook wel de 'Jan des Bouvrie' van de boten genoemd. Bij de drie bedrijven die hij bezit, zijn 235 medewerkers werkzaam. De bedrijven zijn, naar eigen zeggen, goed voor een omzet van 40 miljoen euro.

W. wordt naast de belastingfraude ook schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en verboden vuurwapenbezit.