De Amerikaanse economie is in de ogen van de Federal Reserve nog niet krachtig genoeg voor een hogere rente. 

De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot woensdag, zoals verwacht, zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op het bijzonder lage peil van 0,25 tot 0,5 procent.

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden.

Fed-bestuurders hebben herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit. Woensdag besloten ze nog te wachten op verdere tekenen van herstel. Tegelijk werd aangegeven dat de kans dat de rente nog dit jaar verder omhoog gaat is gegroeid.

Arbeidsmarkt

Volgens de Fed staat de arbeidsmarkt er in de VS goed voor en gaat ook de economie verder vooruit. Daarbij wezen de centrale bankiers onder meer op de sterke groei van de consumptie.

Het besluit om de rente deze maand ongewijzigd te laten werd met zeven stemmen voor en drie tegen genomen. De Fed neemt het volgende rentebesluit op 2 november. Veel kenners verwachten de volgende rentestap echter bij de vergadering van 14 december.

Fed-president Janet Yellen licht het rentebesluit vanaf 20.30 uur (Nederlandse tijd) toe in een persconferentie.