De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verlaagt zijn verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie voor dit jaar en 2017 licht.

Bij een prognose in juni ging de OESO nog uit van een groei van 3 procent voor dit jaar, nu verwacht de organisatie dat dit zal uitkomen op 2,9 procent.

Voor volgend jaar voorziet de organisatie nu een groei van 3,2 procent, tegenover 3,3 procent in juni, meldt de OESO woensdag in een tussentijdse raming. De economische groei valt dit jaar lager uit dan in 2015.

De cijfers liggen bovendien onder het langetermijngemiddelde van rond de 3,75 procent. "De kleine verlaging van de verwachtging weerspiegelt afwaarderingen van belangrijke ontwikkelde economieën, vooral het Verenigd Koninkrijk in 2017", aldus de OESO.

In de Verenigde Staten zal de economie dit jaar met 1,4 procent groeien en in 2017 met 2,1 procent. Voor de eurozone wordt gerekend op een groei van respectievelijk 1,5 procent en 1,4 procent.

Dat de OESO somberder is over de wereldeconomie komt door een zwakke groei van de wereldhandel. Dat komt volgens de denktank onder meer door een gebrek aan progressie bij het slechten van grenzen voor internationale handel.

Ook wijst de organisatie op financiële verstoringen als gevolg van de lage en soms negatieve rentetarieven die centrale banken hanteren. Deze verstoren de financiële markten en wakkeren risico's in het financiële systeem aan, vreest de organisatie. Ook raken de vastgoedmarkten in veel landen oververhit.