De Amerikaanse bar- en grillrestaurantketen TGI Fridays opent vestigingen in Nederland. De eerste zaak moet volgend jaar oktober de deuren openen. De franchiseketen wil binnen tien jaar vijftien filialen hebben in de grote Nederlandse steden.

De Amerikaanse aanbieder van burgers, steaks, ribs en cocktails werkt hier samen met partner Beijk Catering. Met die partij is een overeenkomst gesloten, werd woensdag bekendgemaakt.

Directeur Fokko van der Velde van Beijk Catering liet weten inmiddels in gesprek te zijn met verschillende pandeigenaren. Er wordt gezocht naar grote A-locaties. Beijk verwacht binnen een á twee weken de eerste locatie duidelijk te hebben.

TGI, die reclame maakt met de leus 'Hier is het is altijd vrijdag', bestaat al meer dan een halve eeuw. De naam van het restaurant staat voor Thank Goodness It's Friday. De keten heeft inmiddels meer dan negenhonderd restaurants in ruim zestig landen. Er werken bijna 74.000 mensen.

Het is niet de eerste keer dat TGI Fridays het in Nederland probeert. Van 1997 tot 1999 had het bedrijf een franchisevestiging in Rotterdam. Die ging toen failliet. Volgens Van der Velde had dat met de bereikbaarheid van het restaurant en onenigheid met de verhuurder van het pand te maken.