De EU tekent op 27 oktober het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA), voorspelt de Slowaakse minister Ivan Korcok (Europese Zaken). 

''Ik denk dat de regeringsleiders daar op hun top een week eerder het licht voor op groen zullen zetten'', zei hij dinsdag in Brussel na overleg met zijn EU-collega’s. Slowakije is sinds juli tijdelijk voorzitter van de EU.

De ministers spraken over het uitonderhandelde CETA en het omstreden verdrag met de VS (TTIP), dat nog dit jaar zou moeten worden afgerond. Vrijdag in Bratislava buigen ook de EU-handelsministers zich erover. Vooral over TTIP zullen de emoties naar verwachting hoog oplaaien. Duitsland en Frankrijk zien dat eigenlijk niet meer zitten.

EU-commissaris en onderhandelaar Cecilia Malmström verdedigde CETA dinsdag. ''Canada is de Verenigde Staten niet. Beide akkoorden moeten op hun eigen merites worden beoordeeld.

CETA is een handelsakkoord van de nieuwe generatie, afgesloten met een progressieve regering", zei ze in het Belgische parlement terwijl tegenstanders van de handelsverdragen zich buiten opmaakten voor een demonstratie in Brussel.

Tegenstanders

In diverse Europese landen demonstreerden afgelopen weekend tienduizenden mensen, vooral tegen TTIP. Tegenstanders vrezen dat Amerikaanse producten zullen worden geïmporteerd die niet aan de Europese standaarden voor bijvoorbeeld voedselveiligheid voldoen.

Nederland is geneigd het handelsverdrag met Canada goed te keuren. CETA kan na goedkeuring door de lidstaten en het Europees Parlement voorlopig in werking treden, maar wordt pas definitief als alle nationale en regionale parlementen ermee hebben ingestemd.