AMSTERDAM - De aandelenkoers van voedingsbedrijf Numico gedraagt zich donderdag als een spookrijder. Terwijl alle koersen in de AEX-index flink aan het klimmen zijn geslagen, gaat alleen de Numico hard de andere kant op. In de ochtend verloor het aandeel op de effectenbeurs in Amsterdam circa 10 procent van zijn waarde tot ,51 euro.


Bekijk video


Bekijk video

Numico had donderdagochtend tegenvallende cijfers bekendgemaakt. Beleggers waren teleursgesteld over de slechte verkopen van vitamines in de VS, waarvoor het ooit een bedrijf had overgenomen. "Die aankoop blijkt een kat in de zak", aldus een analist.

Numico kon verder de pret bij aandeelhouders niet bederven. De AEX-index stond tegen het middaguur 3,3 procent hoger op 358 punten. De beurs is opgezweept door optimisme op Wall Street op de voorgaande avond, waar de Dow-Jonesindex en de Nasdaq respectievelijk 3,1 en 5,1 procent stegen.

Getronics

In Amsterdam ging Getronics op kop bij de koersstijgingen, met een sprong van ruim 12 procent naar 0,92 euro. Het bedrijf meldde in de ochtend de kwartaalcijfers, die niet tegenvielen. "Getronics doet gewoon wat het moet doen. Er waren geruchten een naderend faillissement, maar dat valt dus allemaal erg mee." Verder profiteerden vooral aandeelhouders van Philips en de chipmachinefabrikant ASML. Hun aandelenkoersen klommen circa 6 procent.

Bij de minderverhandelde aandelenfondsen vielen er echter klappen bij de koers van uitzendconcern USG. Dat waarschuwde voorbeurs voor een lager dan verwachte winst. De koers viel direct procent naar 12.10 euro. Ook de aandelen Nedlloyd zaten in de min, na de presentatie van een verlies over het afgelopen kwartaal. "Nedlloyd kampt met overcapaciteit", is de kernachtige conclusie van de analist.

Beter verging het de aandeelhouders van textielfabriek Ten Cate. De koers sprong 3 procent op naar 27,33 euro. Ten Cate had in de ochtend hogere winsten gemeld, vooral door de toegenomen vraag naar trampolines.

Ook elders in Europa scheen de zon overvloedig op de handelsvloeren, voorzover die open waren. Een aantal effectenbeurzen hield de deuren gesloten wegens de katholieke feestdag Maria ten Hemelopneming.

Het uitbundigst was de feeststemming in Parijs, waar de CAC-index 2,6 procent aandikte. Onder de Franse hoofdfondsen, waar slechts enkele dalers te bespeuren waren, viel mediaconcern Vivendi Universal fors uit de toon. De handel in het fonds werd aan het begin van de dag stilgelegd, nadat de koers met meer dan 17 procent was gedaald tot onder de 10 euro. Beleggers twijfelen over de plannen van het mediabedrijf om de enorme schuldenlast terug te dringen. Rond het middaguur noteerde het concern 9,28 euro, een daling van bijna 22 procent.

De Dax-index in Frankfurt steeg met 2,2 procent. Ook in Londen hadden de stijgers de overhand. De Ftse-index ging daar met 2,3 procent omhoog.

Euro

De euro werd iets minder waard in vergelijking met het slot van de Europese handel een dag eerder. Toen stond hij als 0,9860 dollar op de borden. Donderdag was dat tegen twaalf uur geslonken tot ,9760 dollar. Ook ten opzichte van het Britse pond sterling verloor de euro terrein en ging van 0,6390 pond naar 0,6370 pond.