De ondernemingsraad (OR) van Boskalis heeft unaniem een positief advies gegeven over de geplande vlootreductie van de baggeraar en maritiem dienstverlener. 

Daarbij worden de komende twee jaar 24 schepen uit de vaart genomen en komen wereldwijd 650 banen te vervallen, waarvan circa 150 in Nederland.

Boskalis kondigde de plannen begin juli aan. Het bedrijf heeft te kampen met uitdagende marktomstandigheden en ziet zich daardoor genoodzaakt in te grijpen in de organisatie.

Verder is er een voorlopige overeenkomst gesloten met de or over een sociaal plan. Daarbij zal het banenverlies indien mogelijk plaatsvinden via natuurlijk verloop en herplaatsing en kunnen getroffen werknemers aanspraak maken op een sociaal plan. De bonden wordt gevraagd de onderhandelingen hierover te hervatten.

Schijntje

Charley Ramdas van FNV liet in een reactie weten dat het erop lijkt dat werknemers van Boskalis met ''een schijntje het bedrijf uitgekeild worden''. De vakbond vindt dat gedwongen ontslagen moeten worden voorkomen, omdat Boskalis ondanks de moeilijke marktomstandigheden nog gewoon winstgevend is.

FNV gaf aan zich te beraden op stappen, te beginnen met stiptheidacties. ''Boskalis is nog lang niet van ons af'', aldus Ramdas.