Werknemersvereniging FNV zet komend jaar aan de onderhandelingstafel in op een loonsverhoging van 2,5 procent. In sectoren met meer ruimte, is een hogere looneis mogelijk. 

Dat heeft het ledenparlement van de FNV, het hoogste orgaan binnen de vakbond, maandag besloten.

"Werkenden moeten weer een eerlijk deel krijgen van wat er verdiend wordt in Nederland", zegt FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn. De looneis geldt voor werknemers in vaste dienst die onder een cao vallen.

Ook zelfstandigen moeten er volgend jaar op vooruitgaan, vindt de vakbond. Volgens de FNV zijn de tarieven in zeven jaar met gemiddeld 25 procent gedaald, die moeten "flink omhoog", aldus Patijn.

Vorig jaar kwam de vakbond nog met een looneis van 3 procent.

Echte banen

Meer echte banen blijft ook in 2017 een speerpunt voor de FNV. De werknemersorganisatie verzet zich al geruime tijd tegen de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt die de afgelopen jaren alleen maar toeneemt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende onlangs dat de flexibele schil als aandeel van de totale beroepsbevolking tussen 2005 en 2015 is gegroeid van een kwart tot een derde.

De flexibele schil bestaat uit zzp'ers en flexwerkers, zoals werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten en payrollers.

Steeds meer werkenden worden volgens de FNV de dupe van werkgevers die het verminderen van loonkosten tot hoofddoel hebben verheven. "Ze (de werkgevers, red.)  zien mensen als koopwaar waarop je onbeperkt kan afdingen. Werkgevers die het wél fatsoenlijk doen voelen zich gedwongen mee te doen", aldus Patijn.

Generatiepact

Verder heeft de FNV als doel om de komende jaren achtduizend jongeren aan een vaste baan te helpen. Die ruimte moet worden gecreëerd door ouderen die minder gaan werken. Daar wordt al mee geëxperimenteerd in de Gemeente Den Haag en Groningen.  

Ouderen, zestigplussers, gaan bijvoorbeeld 60 procent werken, maar krijgen nog 80 procent van hun salarisen gaan er dus niet volledig op achteruit. Zij behouden hun volledige pensioendoorbetaling.

Oudere werknemers kunnen zo gezond hun pensioen halen, zegt de FNV. De werkgever betaalt de regeling, maar profiteert volgens de vakbiond wel van de lagere loonkosten van jonge werknemers.

Werkgevers

Werkgeversvereniging VNO-NCW noemt één algemene looneis ''echt iets van vroeger''. ''De ene sector staat er goed voor, de andere minder. Dat verschilt enorm'', reageert een woordvoerder.

''Daar kan je niet één algemeen percentage op loslaten.'' In sectoren waar voldoende loonruimte is, krijgt dat volgens VNO-NCW nu ook al zijn beslag.

CNV, na FNV de tweede grote vakbond in Nederland, vraagt al jaren geen centrale loonsverhoging meer. De organisatie wil zich in het nieuwe cao-seizoen vooral hardmaken voor het instellen van budgetten voor scholing en ontwikkeling van personeel.

Dergelijke afspraken kunnen werknemers meer invloed geven op hun eigen werk en carrière, aldus CNV.