KLM roept de vakbonden van het cabinepersoneel op om snel te komen praten. Het bedrijf zegt anders met ingang van eind oktober het aantal bemanningsleden op lange vluchten te verminderen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, vliegt vanaf het begin van de winterdienstregeling op circa 40 procent van de vluchten naar verre bestemmingen een steward of stewardess minder mee in de economy class. 

De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen. ''Dit heeft niet onze voorkeur'', bevestigt een woordvoerster maandag na berichtgeving door RTL Z.

KLM wil eigenlijk met hetzelfde aantal medewerkers in de cabine blijven vliegen, waarbij alleen het aantal leidinggevenden aan boord wordt verminderd. Dat zou niet alleen kostenverlagend werken maar ook de klantgerichtheid ten goede komen.

Dergelijke afspraken moeten evenwel worden vastgelegd in een nieuwe cao, en daar willen de bonden tot dusver niet over onderhandelen. Daarom heeft KLM besloten tot een alternatieve maatregel. ''Wij hebben het onderwerp al over de zomer heen getild, en voor de afgelopen maanden extra flexkrachten ingehuurd'', zei de woordvoerster. ''Dat heeft tot extra kosten geleid die we niet nog een seizoen willen maken.''

Werkdruk

Volgens vakbond FNV dient de maatregel om een probleem op te lossen dat het bedrijf zelf heeft gecreëerd en verhoogt het besluit van KLM de werkdruk aan boord "enorm".

"Het geeft druk op de service aan de passagiers en maakt dat calamiteiten aan boord minder adequaat kunnen worden aangepakt nu er handen tekort komen", vindt Leen van der List, actiecoördinator voor FNV Cabine.

"Wij zijn van mening dat de directie dit besluit helemaal niet eenzijdig mag nemen. Maatregelen van dit kaliber moeten altijd in overleg met de cabinebonden en de medezeggenschapsraad gaan", aldus de vakbond.

FNV is niet van plan direct naar de onderhandelingstafel te komen. De vakbond wil eerst contractverlenging voor de seizoenswerkers die afgelopen zomer de gaten in het dienstrooster hebben gevuld. ''Hierna kunnen we gaan praten over een oplossing voor het pensioenvraagstuk dat speelt en vervolgens over een nieuwe cao'', aldus Van der List.