Campina vergoedt boeren voor niet-geproduceerde melk

FrieslandCampina gaat melkveehouders een half jaar lang 10 cent betalen per liter melk die ze niet produceren. 

Het zuivelconcern wil daarmee bijdragen aan vermindering van de melkproductie en daarmee de productie van fosfaat, zegt een woordvoerder. Het fosfaat zit in de mest van de koeien.

''We hebben in Europa afgesproken dat er minder fosfaat moet worden geproduceerd. Wij als zuivelbedrijf kunnen daar niet op sturen, maar wel op vermindering van de hoeveelheid melk die wordt geproduceerd. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal koeien te verminderen. Het belang van FrieslandCampina zit erin dat we toewerken naar verduurzaming van de sector", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

FrieslandCampina trekt een bedrag van 15 miljoen euro uit voor de vermindering van de melkproductie met 150 miljoen liter, in de periode van 1 oktober 2016 tot en met 31 maart 2017. De regeling staat open voor melkveehouders die lid zijn van de zuivelcoöoperatie.

EU

De EU stelt voor hetzelfde doel 14 cent per liter niet-geproduceerde melk ter beschikking. Die regeling geldt voor melkveehouders die zich daar voor 21 september voor hebben aangemeld.

Met een jaaromzet van 11,3 miljard euro is FrieslandCampina een van de grootste zuivelconcerns ter wereld. Er werken ruim twintigduizend mensen in vestigingen in tweeëndertig landen.

Lees meer over:
Tip de redactie