Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ziet dat er "absoluut ruimte" is in bepaalde sectoren om de lonen te laten stijgen.

"Dat is goed voor de koopkracht en dus ook voor de economie", zegt Dijsselbloem vrijdag.

Hij reageert op een onderzoek van de Rabobank. De bank stelt dat de lonen sinds de eeuwwisseling zijn achtergebleven bij de productiviteit en  ruim 5 procent harder hadden kunnen stijgen.

Deze conclusie wordt niet voor het eerst getrokken. Eerder dit jaar berekende De Nederlandsche Bank (DNB) dat er ruimte is voor loonsverhoging.

Dijsselbloem beloofde in mei van dit jaar dat het kabinet met werkgevers en werknemers in gesprek gaat over dit onderwerp. "Sommige bedrijven keren hun winsten alleen maar uit aan de aandeelhouders, dat vind ik wel jammer", zei de bewindsman in een debat.

Kamp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) was voorzichtiger toen hem werd gevraagd naar het Rabo-onderzoek. "Het beheersen van de kosten heeft in Nederland bijgedragen aan economische groei. Daar hebben we allemaal van geprofiteerd", aldus Kamp.

Hij vindt dat de economie meer baat heeft bij een aantrekkende export, toenemende consumptie en betere overheidsfinanciën. Kamp benadrukt dat de loonontwikkeling in Nederland een zaak is tussen werknemers en werkgevers. 

MKB-Nederland

MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen noemde het eerder op vrijdag "ongepast" dat de bank werkgevers op dit punt ter verantwoording roept.

"Het past de bank niet om op dit punt zo'n grote broek aan te trekken. Wij horen nota bene van diezelfde bank dat zij zich zorgen maakt over het matige herstel van het rendement in het mkb", aldus Van Straalen.

Meer loonsverhoging is logischerwijs ook een wens van vakbond FNV. De werknemersorganisatie publiceert volgende week maandag de looneis voor volgend jaar.