Sluiting kolencentrales kost mogelijk 2.800 banen

Bijna 2.800 banen dreigen te verdwijnen als het kabinet dit najaar besluit dat alle kolencentrales dicht moeten. Als het zover komt wil FNV dat de overheid 600 tot 800 miljoen euro vrijmaakt om dat te compenseren.

De vakbond verwijst naar onderzoek dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft laten doen naar de gevolgen voor de werkgelegenheid als Nederland helemaal stopt met stroomopwekking met behulp van kolen.

Daaruit blijkt dat ruim tweeduizend banen op de tocht staan bij de kolencentrales zelf, en nog zo'n zeshonderd arbeidsplaatsen bij ondersteunende diensten.

''FNV ondersteunt de afspraak in het Milieuakkoord om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen'', aldus bestuurder Ruud Cornelisse. ''Maar wij vinden dat de gevolgen van mogelijke sluitingen van kolencentrales niet op het bord van de medewerkers mogen komen.''

Evenmin moeten de werkgevers ervoor opdraaien, vindt FNV. ''Het sluiten van kolencentrales zal een beslissing zijn van de politiek. En wie bepaalt, die betaalt'', aldus Cornelisse.

Compenseren

Het bedrag dat FNV noemt zou gebruikt kunnen worden om de mensen die hun baan verliezen te compenseren voor het verlies van inkomen en pensioen. Daarnaast denkt de bond aan zaken als omscholing en begeleiding naar ander werk.

''Medewerkers in deze functies doen gespecialiseerd werk'', zei Cornelisse. ''Het idee dat ze direct in andere schone-energiebanen terecht kunnen, is niet realistisch.''

Verantwoordelijk

Greenpeace steunt de oproep van FNV om oog te hebben voor de werknemers, maar vindt dat de energiebedrijven zelf verantwoordelijk zijn.

''Zij zijn willens en wetens vervuilende nieuwe kolencentrales gaan bouwen in een tijd van een toenemende klimaatcrisis'', stelt de milieuorganisatie. ''Dat de overheid nu moet ingrijpen om de CO2-uitstoot te verlagen, hadden ze van mijlenver kunnen zien aankomen.''

Lees meer over:
Tip de redactie