Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Deutsche Bank een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar (zo'n 12,5 miljard euro) gedaan, vanwege het verstrekken van foute hypotheken in het verleden. 

De bank laat weten niet akkoord te gaan met het voorstel. "Deutsche Bank heeft niet de intentie te schikken in de buurt van het bedrag wat nu wordt genoemd", meldt de onderneming vrijdag in een verklaring. 

Volgens het financiële concern beginnen de onderhandelingen nu en komt een potentiële schikking op een duidelijk lager bedrag uit. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal wordt het voorstel van 14 miljard dollar gezien als een openingsbod.

Rommelhypotheken

Deutsche Bank heeft rechtszaken lopen vanwege de rommelhypotheken die de bank heeft verstrekt. Dat type hypotheken speelde een belangrijke rol bij de financiële crisis van 2008 en het instorten van de huizenmarkt in de VS. Andere banken schikten in vergelijkbare zaken al voor miljardenbedragen.

Het hoogste bedrag werd betaald door Bank of America, met bijna 16,7 miljard dollar. Goldman Sachs schikte voor 5 miljard dollar.

Positief

Deutsche Bank heeft overigens eerder al 5,5 miljard euro, zo'n 6,2 miljard dollar, opzij gezet voor schikkingen, zo liet financieel topman Marcus Schenck in juli weten. Daarbij wil topman John Cryan grote juridische zaken snel schikken, zo is bekend.

Analisten gaven donderdag aan dat een schikking van circa 2,4 miljard dollar als ''erg positief'' zou worden gezien. Een bedrag boven de 4 miljard dollar zou echter voor twijfels over de kapitaalpositie van Deutsche Bank zorgen en het financiële bedrijf dwingen de voorzieningen voor juridische kosten op te voeren.

De Duitse aandelenkoersen van de bank (STOXX 600-index) daalden snel na het begin van de handelsdag echter met ruim 8 procent.