Vakbonden FNV en CNV eisen voor 1 oktober harde toezeggingen over de werkgelegenheid bij de vestiging van Tata Steel in IJmuiden.

Ook willen de bonden op de hoogte worden gehouden van de fusiegesprekken van Tata met ThyssenKrupp.

De bonden zijn bezorgd over de mogelijke fusie van Tata en ThyssenKrupp, omdat dit ten koste kan gaan van werkgelegenheid in IJmuiden. Het gaat volgens FNV niet alleen om ondersteunende banen, maar ook om banen op onderzoeksafdelingen.

"Enig inzicht in het gesprek is er echter niet. Zowel de medezeggenschap als de vakbonden worden niet op de hoogte gehouden van de inhoud van de gesprekken over de fusie", aldus FNV Metaal.

In aanwezigheid van naar schatting tweeduizend werknemers van de staalfabrikant werd daarom donderdagmiddag een eisenpakket overhandigd aan de directie van Tata Steel Nederland.

Werkgelegenheid

''Wij roepen de directie van Tata Steel Nederland op om spoedig de onderhandelingen over het werkgelegenheidspact met ons af te ronden'', zei FNV-bestuurder Aad in 't Veld.

''Wij vragen vijf jaar geen gedwongen ontslagen. Dat pact heeft in het verleden prima gewerkt voor het bedrijf en zal dat in de toekomst ook moeten doen. Als de directie niet tegemoet komt aan onze eisen, dan komen er vervolgacties.''