HEERLEN - DSM heeft een beter dan verwacht derde kwartaal achter de rug. De omzet steeg naar ruim 1,9 miljard euro en de winst kwam uit op 103 miljoen.

"De resultaten waren duidelijk beter dan we aan het begin van het derde kwartaal verwachtten", constateerde bestuursvoorzitter P. Elverding woensdag bij de presentatie van de cijfers.

Elverding is alleen minder tevreden over de prestaties bij ant-infectives, het onderdeel dat grondstoffen fabriceert voor vaccins zoals penicilline. Daar werken wereldwijd 3000 mensen. Voor penicilline zijn de prijzen "historisch laag" mede door zware concurrentie uit China. Hij kondigde maatregelen aan.

Ook over het tweede kwartaal was DSM tevreden. Voor het gehele jaar gaat Elverding uit van een resultaat dat de helft beter zal zijn dan het zwakke resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van 219 miljoen uit 2003. Hij merkt wel op dat het herstel in zowel Europa als de VS nog tekenen van zwakte vertoont. De hoge prijs voor energie en de zwakke dollar zijn niet bepaald gunstig.

De aanwinst DNP, voorheen de vitaminesdivisie van het Zwitserse Roche, draaide een iets lagere omzet (2 procent) dan in het vorige kwartaal. DSM is daar nog bezig om de productiekosten omlaag te brenegen. Dat is onderdeel van een langer lopend plan om de marges met 50 miljoen euro per jaar omhoog te brengen.