Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Uitzendbureau

FNV noemt kritiek VVD op flexwet opportunistische verkiezingsretoriek

De vakbonden zijn niet te spreken over de wijze waarop een aantal VVD'ers, onder wie premier Mark Rutte, zich heeft uitgelaten over de Wet werk en zekerheid (Wwz).
Door NU.nl/Edo van der Goot

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de sociale partners.

"Het is opportunistische verkiezingsretoriek. Dat stoort me enorm, want de arbeidsmarkt staat onder druk", zegt FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn.

"Politici moeten beseffen dat de waarde van het poldermodel bestaat uit het feit dat ze als maatschappelijke organisaties tot afspraken komen. Kijk uit dat je niet op een ADHD-wijze wetten gaat veranderen", waarschuwt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Kabinetscrisis

Woensdagavond uitten verschillende VVD'ers in het televisieprogramma Nieuwsuur flinke kritiek op de wet van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De Wwz, in 2013 tot stand gekomen met het sociaal akkoord, moet de tweedeling tussen vast en flex verkleinen en ontslag eenvoudiger, sneller en goedkoper maken. 

Patijn: "Wij willen samen met werkgevers een gelijk en eerlijk speelveld. Dat is er niet zolang flexwerkers veel goedkoper zijn dan werknemers met een vast contract en werkgevers risico's bij ze neerleggen."

Vanuit werkgeverskant klinkt al langer kritiek en nu laat ook de grootste coalitiepartij van zich horen. "Ik ben nog gehouden aan het regeerakkoord tot 15 maart. Afspraak is afspraak. Maar de VVD zal het ding graag aanpassen", zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra op een bijeenkomst met ondernemers.

"Als ik die vraag eerlijk ga beantwoorden, heb ik een kabinetscrisis", antwoordde Rutte tijdens hetzelfde optreden op de vraag wat hij van de Wwz vindt. VVD-Kamerlid Erik Ziengs zei tegen Nieuwsuur dat de wet is mislukt.

Verkiezingen

"VVD'ers roepen dit omdat ze denken dat het de beste verkiezingspositie is, maar het grootste deel van de kiezers heeft een vast contract. Die mensen hebben er echt niets aan als je de Wwz gaat veranderen", zegt Patijn.

Limmen roept de politiek op zuinig te zijn op de samenwerking in de polder tussen de sociale partners.

"Het sociaal akkoord is een compromis tussen werkgevers en werknemers. Er moet een balans in zitten. Natuurlijk krijgt niet iedereen helemaal zijn zin. Maar je kunt er niet achteraf een steentje uittrekken. Zo werkt het niet. Zie het als een huis. Als je daar te veel stenen uithaalt, moet je uiteindelijk helemaal opnieuw beginnen."

MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen zei eerder al dat de wet op een aantal punten zijn doel voorbij schiet. Intussen zijn er aanpassingen gedaan waarin de partijen zich kunnen vinden. Er vinden nog steeds gesprekken plaats om de plooien glad te strijken.


Lees meer over:

FNVCNVWwz

Aanbevolen artikelen