MS Mode in België gaat faillissement aanvragen. De Belgische activiteiten vallen niet onder de Nederlandse doorstart die eerder deze maand is aangekondigd.

Dat bevestigt de curator van MS Mode in Nederland Cees de Jong donderdag. Vanwege het faillissement in België komen 220 banen in gevaar. MS Mode heeft 46 winkels in België.

"Binnen afzienbare tijd moet meer duidelijk worden over de toekomst van MS Mode in België. Het is niet uitgesloten dat MS Mode in aangepaste vorm in België aanwezig blijft", laat de Belgische onderneming donderdag weten. De Belgische webwinkel van MS Mode is "wegens omstandigheden" nu niet bereikbaar.

Doorstart

Eerder deze maand werd bekend dat de Nederlandse delen van MS Mode een doorstart maken. GA Europe en de voormalige eigenaar Coolinvestments nemen ook de Spaanse en Luxemburgse delen en het inkoopkantoor in Azië over.

GA Europe, gespecialiseerd in het herstructureren van detailhandelsbedrijven, zal proberen deze onderdelen weer financieel gezond te maken. Na de herstructurering zal MS Mode worden voortgezet als onderdeel van Coolinvestments.

De bv's in Duitsland, Frankrijk en België vallen dus niet onder de doorstart. De besturen van deze onderdelen moeten zelf bepalen of ze het verantwoord vinden om de activiteiten voort te zetten.

De curatoren in Nederland hebben daar geen zeggenschap over. De raad van bestuur van MS Mode België heeft besloten binnenkort faillissement aan te vragen.

"Het management betreurt het voor klanten, medewerkers, leveranciers en partners dat deze stap moet worden genomen", laat het Belgische management weten.

Afhankelijk

"Die ondernemingen zijn ontzettend afhankelijk van de Nederlandse organisatie", stelt De Jong. Zo worden de ontwerpen, de inkoop en de levering van voorraden door het Nederlandse bedrijf gedaan.

Maar vanuit de boedel van de Nederlandse organisatie zullen er geen voorraden naar de winkels in België, Frankrijk en Duitsland gaan. "Dat betekent dat ze qua voorraad droog komen te staan", legt de Nederlandse curator uit.

De Jong benadrukt dat nog wel wordt bekeken of een aantal Belgische winkels een doorstart zou kunnen maken. "Daar is de doorstarter in Nederland ook wel geïnteresseerd in. Maar of dat gaat lukken, hangt af van de omstandigheden in België. Dat ligt allemaal niet eenvoudig."

Volgens De Jong liepen de winkels in België en Duitsland niet goed. In Frankrijk zijn de omzetten in de afgelopen maanden gedaald vanwege het afgenomen consumentenvertrouwen en de terreurdreiging.

Uitstel van betaling

MS Mode vroeg begin augustus in Nederland uitstel van betaling aan. Op 11 augustus ging de keten failliet als gevolg van een "negatief sentiment in de modebranche" en tegenvallende verkopen van de wintercollectie.

In totaal heeft het bedrijf bijna vierhonderd filialen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Bij MS Mode werken in totaal ongeveer 2.300 mensen. In Nederland biedt het bedrijf werk aan zo'n 935 mensen.