De werkloosheid in Nederland is in augustus opnieuw gedaald, naar het laagste niveau sinds augustus 2012. 

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 521.000 werklozen. Dat is 5,8 procent van de beroepsbevolking, terwijl in juli nog 6 procent van de beroepsbevolking ongewenst geen betaalde baan had.

De werkloosheid daalt vrijwel onafgebroken sinds februari 2014, toen een piek van 7,9 procent werd bereikt. De arbeidsmarkt is echter nog ver verwijderd van het niveau van acht jaar geleden. In augustus 2008 werd met 3,6 procent de laagste werkloosheid van de afgelopen jaren gemeten.

In de afgelopen maanden daalde vooral de werkloosheid onder 45-plussers sterk, waardoor die groep afgelopen halfjaar goed was voor ruim de helft van de totale afname. Die positieve ontwikkeling volgt op een periode van twee jaar waarin de werkloosheid onder 45-plussers vrijwel ongewijzigd bleef.

'Prachtige cijfers'

''Prachtige cijfers'', zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een reactie op de dalende werkloosheid. ''Maar we zijn nog niet klaar. Deze cijfers geven goede moed om juist al die mensen die ook aan het werk willen de komende maanden een kans te bieden.''

Twee derde van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen 15 en 75 jaar had vorige maand een betaalde baan. Dat aantal nam afgelopen halfjaar met 108.000 toe, tot 8,4 miljoen personen.

De overige bijna 4,4 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hebben geen betaald werk. Hiervan staan 521.000 personen te boek als werkloos. 3,8 miljoen Nederlanders zijn niet op zoek of niet direct beschikbaar voor werk. In die laatste groep zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.

Ook het aantal WW-uitkeringen lag in augustus lager dan in voorgaande maanden. Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind augustus circa 427.000 uitkeringen, dat waren er 5000 minder dan in juli.