Baggeraar en zeetransporteur Boskalis wil tot nader order niet met de vakbonden praten over een voorgenomen reorganisatie. Een gesprek daarover dat voor woensdag gepland stond, is volgens FNV afgezegd.

''Boskalis blokkeert hiermee ons overleg om tot een verantwoord reorganisatieplan te komen'', aldus Charley Ramdas van FNV. Het bedrijf kondigde in juli aan dat het wereldwijd honderden banen wil schrappen. De vloot wordt uitgedund omdat er door de zwakke oliemarkt minder werk is.

In totaal gaan 650 banen verloren, waarvan 150 in Nederland. FNV spreekt van een kille sanering die ernstig moet worden bijgesteld. Gedwongen ontslagen moeten worden voorkomen, vindt de vakbond, ook omdat Boskalis ondanks de moeilijke marktomstandigheden nog gewoon winstgevend is.

Gesprek

Een woordvoerder van Boskalis bevestigde dat de directie een gesprek met de bonden heeft afgezegd. ''FNV wil praten over nut en noodzaak van de reorganisatie, maar daar gaat de ondernemingsraad over. Pas als die advies heeft uitgebracht, wordt het sociaal plan verder uitgewerkt. Dan komen de bonden in beeld'', zei hij

Ook Boskalis zet in op herplaatsing, benadrukte de zegsman. De mogelijkheden daartoe binnen de eigen organisatie zijn evenwel beperkt. ''Er werken 2400 mensen op de vloot, daarvan wordt een kwart geraakt. Het is een illusie om te denken dat je die allemaal intern kunt herplaatsen.'' Boskalis heeft in totaal zo'n 8000 werknemers.