DEN HAAG - Duizenden werknemers hebben woensdagochtend meer dan honderd bedrijven in de metaalindustrie platgelegd uit protest tegen het kabinetsbeleid. Volgens vakbond FNV Bondgenoten gaat het om de grootste staking in de sector van de afgelopen vijftien jaar.

De vakbond verwacht dat tussen de 10.000 en 20.000 werknemers zullen staken in de klein- en grootmetaal. In totaal moeten in de loop van de dag ongeveer 150 bedrijven plat liggen. Volgens het CNV hadden tegen negen uur ongeveer 4500 werknemers zich als staker ingeschreven.

FNV

Volgens een woordvoerster van FNV Bondgenoten ligt de productie stil bij grote staalproducenten als Corus, Eaton en Nedstaal en bij vrachtwagenproducent DAF en metaalbedrijf Hollandia. De bond verwacht dat personeel van Railinfrabeheer, dat het onderhoud aan het spoor verzorgt, later in de morgen het werk neerlegt.

Bij de meeste bedrijven waar wordt gestaakt, ligt het werk de hele dag stil, zegt de woordvoerster. Een minderheid van het personeel in de staal houdt kortere werkonderbrekingen.

Corus

Bij staalconcern Corus in IJmuiden stonden woensdagmorgen lange rijen werknemers in het actiecentrum voor de poort van het bedrijf om zich in te schrijven als staker, aldus FNV Bondgenoten. De bond heeft toegezegd dat alle veiligheidsafspraken in acht worden genomen bij het platleggen van de productie. Het railvervoer tussen de hoogovens en de fabrieken ligt stil, evenals het werk in de havens, aldus een zegsman van de bond.

NedCar

Ook bij autoproducent NedCar in het Limburgse Born ligt de productie voor 24 uur stil. FNV Bondgenoten verwacht dat zeker 80 procent van de 2500 productiemedewerkers niet aan de slag gaat. NedCar had al besloten de productie woensdag stil te leggen wegens het grote aantal actievoerende werknemers. Werkwilligen kunnen klusjes opknappen die anders blijven liggen. Dinsdagavond gingen al twee staalbedrijven in Alblasserdam plat. De ondernemingen Nedstaal en Fundia beten daarmee het spits af.

Kabinetsplannen

De landelijke actiedag in de groot- en kleinmetaal is gericht tegen de plannen van het kabinet voor onder meer VUT, prepensioen, WAO en WW. "Wij stoppen niet met actievoeren totdat dit rotkabinet zijn rotkoers heeft aangepast", aldus voorzitter De Waal tijdens een actiebijeenkomst in Rotterdam. De bonden en het kabinet hebben de gesprekken over de ingrepen in de sociale zekerheid inmiddels wel weer opgepakt.

De staking maakt deel uit van de estafette-acties die de vakcentrales FNV, CNV en MHP houden tegen het kabinetsbeleid. Die begonnen twee weken geleden met een landelijke stakingsdag in het openbaar vervoer. Er volgen nog acties in onder meer de bouw, de zorg en het onderwijs.