Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso beschuldigt Brussel van discriminatie nu zijn opvolger Jean-Claude Juncker een onderzoek naar hem heeft ingesteld en zijn vipstatus afpakt. 

In een brief aan Juncker verdedigt Barroso zijn recente aanstelling bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Zondag werd bekend dat Juncker het Ethisch Comité van de commissie heeft opgedragen onderzoek te doen naar het adviseurschap van de Portugese oud-premier bij de bank die wordt beschouwd als hoofdschuldige van de financiële crisis.

Brussel wil ook het contract inzien en pakt de Portugese ex-premier zijn 'rodeloperprivileges' bij lobbybezoeken aan de commissie af.

Ongefundeerd

''Werken bij Goldman Sachs alleen roept kennelijk vragen op over integriteit", aldus Barroso. ''De beweringen zijn ongefundeerd en volledig onverdiend. Ze zijn discriminerend voor mij en voor Goldman Sachs", schrijft Barroso in de brief die door de Financial Times is ingezien.

Barroso hield zich na zijn vertrek bij de commissie eind november 2014 aan de verplichte 'afkoelingsperiode' van achttien maanden, maar toen hij daarna aan de slag ging bij de bank leidde dat meteen tot publieke verontwaardiging.

Kroes

Hij vindt echter dat de aanpak van de commissie ''niet lijkt te stroken met beslissingen met betrekking tot andere oud-commissieleden". Barroso is niet de eerste ex-commissaris die naar het bedrijfsleven overstapt.

Een van hen is Neelie Kroes, oud-commissaris digitale agenda. Zij werkt onder meer voor het omstreden taxibedrijf Uber en is adviseur bij Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Volgens een woordvoerder van de commissie is een onderzoek naar haar activiteiten niet aan de orde omdat er ''maar een kleine kans op een belangenconflict is".