Gerrit Zalm stopt eerder dan verwacht bij ABN Amro. Volgend jaar stopt de voormalig minister met het voorzitterschap van de raad van bestuur van de bank. De termijn van Zalm liep nog tot mei 2018. 

Precieze mededelingen over de opvolging en de datum van vertrek worden in een later stadium door de raad van commissarissen gedaan, zo meldt ABN Amro dinsdag. 

"Na splitsing, fusie en beursgang heeft hij ervoor gekozen plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter, die voor een langere periode leiding kan geven aan de bank. De raad van commissarissen respecteert dit besluit", aldus de bank. Het proces voor het vinden van een opvolger voor Zalm is al begonnen. 

Opvolger

Zalm werkt sinds 2009 bij de bank, toen ABN Amro nog volledig in handen van de staat was. Zalm leidde onder meer de integratie van de genationaliseerde onderdelen van Fortis en ABN Amro en de beursgang van de nieuwe bank. 

Afgelopen maandag meldde ABN Amro dat er de komende vier jaar 1.375 banen geschrapt moeten worden.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem vindt dat Zalm de herstructurering van de bank in de jaren na de nationalisatie op uitstekende wijze heeft geleid. Dat leidde er toe dat een eerste deel van ABN Amro in november vorig jaar naar de beurs kon.

''Ik respecteer het besluit van de heer Zalm om volgend jaar vervroegd af te treden als bestuursvoorzitter van ABN Amro", reageert de minister.

"De bank is met de beursgang in een nieuwe fase gekomen. De komende tijd dient zich voor Gerrit Zalm een natuurlijk moment aan om het stokje over te dragen."

Chris Vogelzang

Het Financieele Dagblad wist het nieuws deze zomer al te melden, maar ABN wilde toen niets bevestigen. Chris Vogelzang, directeur consumenten, zou toen de meeste kans maken om Zalm op te volgen.

Ook Joop Wijn van de zakelijke tak van ABN zou toen hoog op het lijstje staan.

Vakbond

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, vindt dat de opvolger van Zalm een jonger iemand moet zijn die beter snapt wat er nodig is in de huidige tijd. "Ik hoop dat de man of vrouw die Zalm zal opvolgen van ABN Amro weer een robuust merk weet te maken", aldus Castelein.

Volgens de voorman van De Unie had Zalm maar één politieke opdracht en dat was ABN Amro met succes naar de beurs brengen. Een alternatief ontbrak, waardoor de bank volgens hem is verworden tot een reorganisatiemachine.

De nieuwe topman of -vrouw, dat laatste zou volgens hem uniek zijn, moet volgens Castelein iemand zijn die beter inspringt op snelle digitale ontwikkelingen. Voor werknemers moet daarbij duidelijk worden hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen om de bank vooruit te helpen.