Tata Steel heeft in de afgelopen drie maanden opnieuw verlies geboekt. 

Het moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden zag zijn inkomsten onder meer teruglopen door een reeks inkrimpingen, waaronder het afstoten van activiteiten in Groot-Brittannië.

De nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar kwam uit op omgerekend 424 miljoen euro, tegenover 442 miljoen een jaar eerder. In de twee voorgaande kwartalen liep de winst ook al terug. De omzet daalde met 12 procent naar 1,7 miljard euro.

Het operationele resultaat in Europa pakte met 115 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 77 miljoen een jaar eerder, wel hoger uit. De productie van vloeibaar staal in Europa, waaronder bij de vestiging in IJmuiden, daalde met 16 procent.

Het concern deed geen aanvullende mededelingen over de fusiegesprekken met branchegenoot ThyssenKrupp. Het bedrijf liet weten nog steeds met meerdere partijen in gesprek te zijn over een samenwerking.

Vakbond FNV sprak onlangs de vrees uit dat daardoor duizenden arbeidsplaatsen in Nederland op de tocht komen te staan. Het zou daarbij vooral gaan om administratieve banen.

Tata heeft elfduizend medewerkers in dienst in Nederland, van wie negenduizend in IJmuiden.