DEN HAAG - Kroonlid A. Kolnaar van de Sociaal-Economische Raad (SER) vreest dat leiders van de vakbeweging en het kabinet hun conflict niet zullen bijleggen. "Ik zie het somber in. Persoonlijke eer legt een heel zwaar gewicht op het overleg." Dat heeft Kolnaar, tevens hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, dinsdag gezegd.

Het SER-lid beticht alle partijen in het overleg, de bonden, de werkgevers en het kabinet, van een slechte regie tijdens de moeizame onderhandelingen sinds het Najaarsakkoord van een jaar geleden. Hij vindt het bovendien onbegrijpelijk dat het kabinet de afspraak om de lonen te bevriezen "door de vingers heeft laten glippen".

Voorstellen

Volgens Kolnaar heeft vooral het kabinet zichzelf ingegraven met rigide voorstellen, zoals de afschaffing van het VUT en prepensioen en de plannen voor de WAO en door de mededeling dat dit beleid definitief is. "Als je je zo hebt ingegraven, dan wordt het lastig. Ik vind dat het kabinet aan zet is. Dat is buitengewoon moeilijk voor dit kabinet, zeker gegeven de mannen die erin zitten", zegt hij.

Werkgevers

Maar ook de werkgevers en de bonden hebben zich te star opgesteld. "De werkgevers hebben te gemakkelijk gedacht, wij liften eenvoudig mee met het kabinet", meent de hoogleraar. De vakbonden hebben volgens hem het conflict "steeds verder op de spits gedreven" zonder zich af te vragen hoe de partijen de ruzie kunnen bijleggen.

De Nederlandse economie betaalt de rekening, zegt Kolnaar. "En dat terwijl het technisch niet moeilijk is om het conflict op te lossen." Volgens de hoogleraar moeten bonden, werkgevers en kabinet duidelijke doelstellingen formuleren. Zij zijn het er namelijk over eens dat meer ouderen aan de slag moeten om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Knopen over de maatregelen om dit doel te bereiken, hoeven volgens Kolnaar nog niet te worden doorgehakt. "Het is allemaal niet zo'n haastwerk, daar kunnen we nog even goed naar kijken. De vergrijzing laat nog even op zich wachten."