BERGEIJK - Het financieel schadebureau Santema & Blonz heeft aangifte gedaan tegen Rabobank in Nunspeet wegens vermoedelijke valsheid in geschrifte. Bankmedewerkers zouden klanten hebben geholpen met belastingontduiking door het tijdelijk overboeken van effecten. Dat heeft de directeur van het bureau, T. Bazelmans, dinsdag laten weten.

Door het wegsluizen van de stukken kwamen ze niet meer voor op de jaarrekening. Daarmee werd het vermogen "aanzienlijk lager" vastgesteld dan de werkelijke waarde. Ook de verschuldigde vermogensbelasting daalt als gevolg hiervan. Dit zou gedurende twee jaren hebben plaatsgevonden.

Volgens Bazelmans had de bank deze transacties nooit mogen uitvoeren en is ze strafbaar. "Het zijn geen normale overboekingen wanneer stukken een dagje worden weggetoverd om iets op papier te creëren wat niet de werkelijkheid weergeeft", zei hij. "Bankmedewerkers zijn gehouden aan strengere gedragsnormen ten aanzien van dit soort zaken. Deze dubieuze praktijken horen niet thuis bij een bank, en zeker niet bij de Rabobank."

Een betrokken klant van Rabo zou volgens Bazelmans direct na de confrontatie met zijn bevindingen de belastingontduiking alsnog vrijwillig bij de belastingdienst hebben gemeld.

De Rabobank heeft laten weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen. "Alle overboekingen hebben in opdracht van de klant plaatsgevonden en zijn zeker niet op advies van de bank verricht", aldus een woordvoerder. Hij benadrukte dat er geen sprake is van frauduleus handelen door medewerkers van de bank.