Het Verenigd Koninkrijk als handelsnatie is te 'lui en dik' geworden volgens de Britse minister van Handel Fox. Zakelijke leiders zouden meer geïnteresseerd zijn in het spelen van golf op vrijdagmiddag dan het vinden van nieuwe exportmarkten. 

Dit vertelde de Britse minister zou de uitspraken afgelopen week hebben gedaan tegenover een groep conservatieven, zo melden Britse media zaterdag.  

Volgens Fox, die voor een vertrek uit de Europese Unie is, zijn de Britse bedrijven naar zijn mening te 'lui en te dik' geworden door de successen van eerdere generaties.

"Wat is het nut van het zoeken van nieuwe markten voor het Verenigde Koninkrijk als we geen exporteurs hebben om die markten te vullen?", aldus Fox.

Nationale welvaart 

Hij sprak verder over "bedrijven die zouden kunnen bijdragen aan onze nationale welvaart, maar daar niet voor kozen omdat het te moeilijk zou zijn of omdat ze liever golven op vrijdag."

Sommige critici wijzen erop dat de keuze om uit de Europese Unie te gaan, juist de handelspositie van het land onder druk heeft gezet. Voorafgaand aan het referendum waarschuwden voorstanders van een verblijf in de EU erop dat Britse producten mogelijk duurder zouden worden.