Een zoutfabriek van AkzoNobel Salt in Hengelo is onder verscherpt toezicht gesteld na een groot aantal lekkages. 

Dat heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), een inspectiedienst van het ministerie van Economische Zaken, vrijdag laten weten.

Onlangs zijn lekkages geconstateerd van diesel en mogelijk pekel bij boorputten van AkzoNobel Salt. Die kwamen bovenop een groot aantal lekkages van pekel en brak water uit transportleidingen sinds 2014. Bovendien vindt de toezichthouder dat het bedrijf tekortschiet bij het melden van dergelijke incidenten.

Na de laatste lekkages is de maat vol. ''AkzoNobel heeft SodM nog niet kunnen overtuigen dat zij met een gepast gevoel van urgentie en begrip de problemen van zowel de lekkende boringen als de al langer voorkomende lekkages van hun pijpleidingen aanpakt”, aldus inspecteur-generaal Harry van der Meijden.

Dagelijks

Een speciaal team van inspecteurs gaat er dagelijks op toezien dat AkzoNobel zijn leven betert. Als dat niet gebeurt, kan het bedrijf de mijnbouw- en milieuvergunningen kwijtraken die nodig zijn voor de zoutwinning, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.

AkzoNobel liet weten de stap van SodM te begrijpen. ''Dit is een duidelijk signaal dat wij meteen actie moeten ondernemen'', zei een woordvoerder. ''Ons doel is nul incidenten dus wat de afgelopen periode is voorgevallen, is ook voor ons onacceptabel. Wij betreuren de situatie zeer en nemen dit hoog op.''

Het Openbaar Ministerie was eerder al een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de lekkages. SodM liet weten dat te ondersteunen.