Werknemers bij de brandweer gaan weer in overleg met de werkgevers om tot een oplossing te komen in de pensioendiscussie.

Dat laten vakbonden FNV Overheid en CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten.

Alle partijen kunnen zich vinden in de bevindingen van verkenner Kees Vendrik, oud-GroenLinks-Kamerlid en lid van de Algemene Rekenkamer.

"Het rapport biedt voldoende aanknopingspunten om het overleg te hervatten", zegt Bert de Haas, onderhandelaar van FNV Overheid.

De vakbond is er vooral tevreden over dat er geen enkel punt uit de inzet van de werknemers onbespreekbaar is voor de werkgevers.

Een woordvoerder van de VNG noemt het rapport een positief stuk. "De partijen waren uit elkaar gegroeid, maar ik heb er nu vertrouwen in dat het goed komt", aldus de zegsman.

VNG is vooral te spreken over de aanbeveling van Vendrik dat de gesprekken moeten worden geleid door een onafhankelijke voorzitter.

Acties

Brandweerlieden voerden actie tegen een plan van de werkgevers om de leeftijd voor het vroegpensioen te verhogen van 55 naar 62 jaar. Werknemers kunnen nu eerder stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Het werk is volgens de vakbond te zwaar om tot je 65e te blijven doen.

Ook willen de werknemers een werkgarantie en inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de brandweer. Ze gaan dan geen branden meer blussen, maar kunnen wel hun inkomen behouden.

De acties gaan door totdat er een definitief akkoord is bereikt. De FNV benadrukt dat de veiligheid van burgers voorop blijft staan.