
ECB iets negatiever over economische groei eurozone
Dat zegt centralebankpresident Mario Draghi donderdag.
De ECB gaat nog altijd uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar. Maar voor zowel 2017 als 2018 wordt nu een groei van 1,6 procent verwacht. Eerder werd voor volgend jaar nog gerekend op een groei van 1,7 procent.
De groei wordt volgens de ECB geremd door de bescheiden vraag van buiten de eurozone. Dat heeft deels te maken met de onzekerheid rondom de Brexit en achterstanden bij het doorvoeren van structurele hervormingen. Draghi roept eurolanden op haast te maken met structurele hervormingen die productiviteit en op termijn ook banengroei moeten stimuleren.
Vanwege de verwachte groei is het volgens de centralebankpresident nu niet noodzakelijk om extra maatregelen te nemen.
Inflatie
De ECB verwacht verder dat de inflatie de komende tijd bijzonder laag blijft, maar geleidelijk wel zal oplopen. Dit jaar zullen de prijzen naar verwachting met 0,2 procent stijgen. In 2017 en 2018 verwacht de ECB respectievelijk stijgingen van 1,2 en 1,6 procent.
De ECB streeft naar een inflatie dicht bij, maar vlak onder de 2 procent. Maar het inflatiecijfer van augustus is een stuk lager. Het prijspeil steeg vorige maand met slechts 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Rentebesluit
Eerder donderdag maakte de ECB bekend de belangrijkste rentetarieven niet te wijzigen. De zogenoemde herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dit betekent dat banken nog altijd gratis geld kunnen lenen bij de ECB.
Ook de depositorente blijft op hetzelfde niveau (-0,4 procent). Banken die geld bij de ECB stallen, moeten daar dus nog steeds voor betalen. De ECB hoopt dat banken hierdoor eerder geneigd zijn om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens.
De raad van bestuur verwacht dat de basistarieven van de ECB "voor langere tijd" op het huidige of een lager niveau zullen blijven. Afgelopen maart werd de herfinancieringsrente nog verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. De depositorente zakte in die maand met 0,1 procentpunt naar het huidige tarief van -0,4 procent.
Verder laat de centrale bank opnieuw weten in ieder geval tot eind maart voor 80 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties op te blijven kopen. Dit programma kan verlengd worden als dat nodig is. De ECB blijft obligaties opkopen totdat de centrale bank ziet dat de inflatie in de eurozone aantrekt.
Kritiek
Onder meer door de lage inflatie groeit de kritiek op het ECB-beleid. Zo zijn banken ontevreden over de lage rente die hun winstgevendheid onder druk zet.
''Het is duidelijk dat de lage rente op termijn ook risico's met zich meebrengt'', reageert Draghi. ''Maar de lage rente is nu noodzakelijk om de economie te laten herstellen."
Daarnaast vindt hij dat banken de lage rente niet als excuus voor al hun problemen mogen gebruiken. Bovendien zullen ook de banken profiteren als de lage rentes tot verder herstel leiden.