De uitkomst van de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zal geen gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van het land.

Dit meldt de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s woensdag.

De kracht van de Amerikaanse economie, maar vooral het gebruik van de Amerikaanse dollar als standaard en de grote vraag naar Amerikaanse staatsobligaties zorgen ervoor dat de VS de hoogste beoordeling niet zomaar zal kwijtraken.  

Toch ziet Moody’s wel meer druk ontstaan op de Amerikaanse begroting. Uitgaven aan sociale programma’s zorgen ervoor dat de overheid het begrotingstekort ziet oplopen. Op de middellangetermijn moeten er dan ook maatregelen worden genomen.

Concrete maatregelen 

De kredietbeoordelaar merkt op dat er nog geen concrete maatregelen zijn voorgesteld door de presidentskandidaten om dit tekort te verkleinen.

Wel hebben zowel Donald Trump als Hillary Clinton aangegeven meer geld in infrastructuur te willen steken. In de VS worden relatief weinig investeringen gedaan in bijvoorbeeld nieuwe wegen en sporen en Moody’s verwacht dan ook een positief effect als hiervoor meer geld beschikbaar komt.

Juist de onderwerpen die veel in het nieuws zijn gekomen zoals immigratiebeleid en handelsbeleid hebben relatief weinig invloed op de overheidsfinanciën.