Air France-KLM komt waarschijnlijk terug op de bezuinigingsplannen waardoor het luchtvaartconcern zo op gespannen voet is geraakt met zijn personeel. 

Persbureau Bloomberg schrijft zondag op basis van een ingewijde dat onder de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac gewerkt wordt aan nieuwe strategie, genaamd Trust Together.

De plannen, waarover de Franse krant La Tribune eerder al berichtte, worden naar verwachting in november gepresenteerd.

Daarin zou de nadruk niet alleen komen te liggen op kostenbesparingen, maar ook op het herstellen van de vertrouwensband tussen het management en het personeel, alsmede de onderlinge relatie tussen zustermaatschappijen Air France en KLM.

Het Perform-plan van Janaillacs voorganger Alexandre de Juniac zou hiermee komen te vervallen, aldus Bloomberg.

Onrust

Die strategische koers is er debet aan dat het al geruime tijd onrustig is binnen het concern. Een van de dieptepunten onder De Juniacs bewind was het gewelddadige protest van werknemers van Air France in oktober vorig jaar, toen twee directieleden letterlijk de hemd van het lijf werd gescheurd.

Of het uitzicht op een nieuwe visie bij de bestuurstop in Parijs ook op korte termijn al voor meer rust kan zorgen, valt te bezien. De Franse vakbond CGT heeft afgelopen week nog een oproep gedaan tot een nieuwe serie werkonderbrekingen bij Air France in september.

Acties

In Nederland dreigen komende dagen nieuwe acties bij het grondpersoneel van KLM, vanwege de onvrede over een nieuw cao-voorstel.

Maandag verloopt het stakingsverbod dat de rechter had opgelegd in verband met de vakantiedrukte en verhoogde terreurdreiging. Vakbond FNV heeft aangegeven mogelijk maandag al met nadere mededelingen te komen.

Een woordvoerder van KLM kon zondag desgevraagd geen commentaar geven.